CSAPÁGYAK, AUTÓALKATRÉSZEK A LEGJOBB ÁRON...AKÁR 50% KEDVEZMÉNNYEL!!!!

2011. március 10., csütörtök

A legfurább alternatív üzemanyagok

Amióta felröppentek az első hírek a kőolajkészletek kimerülésének lehetőségéről, egyre többen ragadtak kémcsövet, hogy kikísérletezzék az alternatív üzemanyagot. Az ötletek között számos bizarr és meglepő alapanyag felhasználása is szerepel. Íme, egy csokorra való a még csak kutatási szintjén álló, különleges üzemanyagokról.Renault Sand Jumper napenergiagyűjtő festékkel
Renault Sand Jumper koncepció autó, napenergia-gyűjtő festékkel
Fesd meg a jövő útját
A különböző festékek valójában meglehetősen drágák, így a benzinnel szemben nem tűnik túl csábítónak a felhasználásuk. A Swansea Egyetem mérnökei azonban egy olyan festéket dolgoztak ki, amely elnyeli a napenergiát és elektromos járművek meghajtására is használható áramot képes fejleszteni.

Egy pohárka üzemanyag

Azt hiszem, nem nagyon tudnánk olyan konyhai eszközt említeni, amiből több és ártalmasabb hulladék képződik, mint a tömegesen előállított műanyag poharakból és evőeszközökből. Bár kétségtelen, hogy vizet takarítunk meg azzal, hogy nem kell mosogatnunk, de a belőlük keletkezett műanyag hulladék mennyisége sokkal aggasztóbb ennél a megtakarításnál. A Massechusetts Egyetem egyik professzorának elképzelése szerint ezt az anyagot kisebb módosításokkal jól lehetne hasznosítani a dízelüzemanyag adalékaként. A kísérletek során az derült ki, hogy a polisztirol gyorsan biodízellé olvad, problémát okoz azonban, hogy nagyobb koncentrációban túl sűrűvé válik az anyag, ráadásul a kipufogógázok sem lehetnek túl egészségesek.

Ami már nem kell a konyhában, jó lesz az autóban
Úgy tűnik, a pulykák többre hivatottak, annál hogy a britek karácsonyi asztalán végezzék. Az egyesült államokbeli Carthage vállalkozói egy üzemet nyitottak a pulyka-hulladékok feldolgozására – beleértve a tollukat is –, amelyből üzemanyagot állítanak elő. Magas hőmérséklet és nyomás alkalmazásával bontják le a hulladékokat, amiből így természetes gázok, olajok és ásványi anyagok képződnek. Egy másik vállalkozás hasonló eljárást alkalmaz, csirke, sertés, hagyma és sajt melléktermékek felhasználásával. Talán mondanunk sem kell, hogy a gyár környékének lakói nem túl boldogok az onnan terjengő szagoktól...

Pelenkások az autósokért
Az eldobható pelenkák dilemmája igen hasonló a műanyag poharakéhoz. Bár kell hozzá gusztus, hogy valaki a használt pelenkákkal kezdjen el kísérletezni, egy kanadai cég kutatói mégis belevágtak abba, hogy pelenkából dízel üzemanyagot állítsanak elő.
Végülis a műanyagok, rostok – és hát a pelenka más tartalma is – átalakítható gázok, olajok és szén elegyévé. A cég tervei szerint évi 180 millió pelenkából 11 millió liter dízelolajt állíthatnának elő.
Ha belegondolunk, hogy egy eldobható pelusnak akár 100 évre is szüksége van ahhoz, hogy a szeméttelepen lebomoljon, nem is tűnik olyan rossz megoldásnak ez az újrahasznosítás.
 
Egy finom tankolás
Az egyik brit egyetem kutatócsoportja olyan autót épített és tesztelt, amit 30%-ban csokiból átalakított dízel hajtott. Ha ez még nem lenne elég meglepő, hozzá tesszük, hogy a kormány részben sárgarépából, az első sárvédő pedig burgonyakeményítőből és lenrostból készült.
Az autó egyik fejlesztőmérnöke elmondta, hogy tulajdonképpen bármi átalakítható dízellé, ami zsírt tartalmaz, ezért volt kézenfekvő megoldás a csoki használata is. Azért mi bízunk abban, hogy nem ez lesz a legelterjedtebb biodízel alapanyag, mert nem biztos, hogy le tudnánk mondani a csoki evésről az utazás kedvéért...
zoldauto.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése